Бесна Кобила - Руски пут - Бранко Митов

 Ово је прича о једном путу који је постао пут без повратка од оних и за оне који је грађен.

На превоју између Криве грамаде и Прекопа налази се споменик погинулим руским војницима - козацима, припадницима консолидоване Кубанске дивизије који су давне 1921. нашли уточиште у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, након бурних догађаја у Русији после Октобарске револуције.


Превој Прекоп некад, сада познат као Ruski spomenik

...а можда је требао да се назове превој "ВРАНГЕЛ" ...

... јер ево Генерала Врангела на превоју Прекоп давне 1921.

... нема сумње да је на овом месту био главно командујући Генерал Руске војске у егзилу

Једна изгубљена битка за једног Генерала није значила да је изгубљен и рат

и зато је своју армију у егзилу консолидовао и сместио на обронцима Бесне Кобиле, која је по клими одговарала Русији а висораван руској степи

висораван Бесне Кобиле била је погодно место за увежбавање јединица за ратна дејства

Генерал Врангел је стално провераво борбену готовост јединица

Војници су били смештени у оваквим кућама, назване "земљанке", у којима су могли да издрже и "сибирску" зиму каква влада на Бесној Кобили али и ...


.. у околним селима као што је Горња Љубата (crkva sveti Arhangel) а у Долњој Љубати је било смештено око 5000 војника, међу којима је било доста инжињера, лекара, професора ...

Александар Јовчев: "u Gornjoj Ljubati je do pre 20 godina ziveo poslednji svedok tih dogadjaja, rus Aleksandar, zaboravio sam mu prezime, koji se je ozenio u tom selu i ima potomaka, bio sam jos mlad kad sam odlazio kod njega i sa divljenjem slusao price o ruskim vojnicima i o njhovoj borbi, bio je krepak, vedrog duha i bistre pameti i ako je tada imao dosta godina, umro je pre dvadesetak ili neku godinu vise, a ja sam dosta prica zabvoravio ali njegovog lika se secam kao da je sada tu ispred mene."

Данка Обрадовић: "Moja porodica, Dionisieva je imala čast da ugosti izvođače radova, to su mi pričali moj otac i stričevi."


Узгред су радили и пут, али то је била само камуфлажа, а то не значи да нису направили одличан пут, пут који и до дан данас траје у оваквом изворном облику!

Бранко Митов: "Генерал Врангел имао је ратне планове, да са војском која је била у избеглиштву (50 хиљада војника) да преко Румуније нападне Совјетски савез, зато је и изабрао простор Бесне Кобиле да увежба и припрему консолидовану војску за ратне операције, а пут је био само маска (камуфлажа) ."


Кубански корпус састављен од козака маршира у Врању(Консолидовани Кубански корпус у град Врање стиже 1.јуна 1921.) под командом...

...Генерала - лејтенанта М.Л.Фостикова



Генералы М. Л. Фостиков, В. Г. Науменко, Л. Г. Шкуро с казаками на Войсковом празднике. Белград, 1935 г.


Генерал Фостиков између два српска генерала врши смотру јединица Кубанског корпуса


Војна и цивилна администрација са генералом Фостиковим


Вагонетке и шине из оближњег рудника олова и цинка била је једина "механизација" у току изградње пута. Генерал Фостиков (крајње лево) надгледа радове

Генерал Фостиков са командирима Кубанске козачке дивизије (30. април 1923.)


Генерал Фостиков са својим козацима


а са њима је био од почетка рата ( с десна у лево:Ефим Мартов, Василий Донсков, Иван Брежнев, Игнат Брежнев. Вранье (Сербия), 1921 г.)

Верни пратиоци

Генерал Фостиков с семьей и джигитами. Вранье, 1932 г.

Синови Генерала Фостикова, Борис и Георгиј ( Врање 1932.)


генерал Фостиков је наставио каријеру као наставник у Гимназији у Старој Пазови


Да буде ТВОЈА воља! Михаил Архипович Фостиков - ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ИЗГРАДИО РУСКИ ПУТ! ДА СЕ ЗНА! ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!

КОСТА ЦИКУНОВ , ГОСПОДИН СА ЛЕПТИР МАШНОМ.Захваљујући мештанима села Долња Љубата, који су били љубазни да ми доставе избледеле фотографије, драге успомене на једно време кад су руски казаци боравили у селу после бурних историјских ломова с почетка века је ова фотографија послата ТАЗБИНИ у село Долња Љубата давне 1930.

Коста Цикунов, руски емигранат учествовао је у изградњи РУСКОГ ПУТА, који је и данас у добром стању али је оригиналан и треба га сачувати онакав какав је, јер оно што су они (руски козаци и емигранти) изградили у то време је за дивљење и право је ремек дело градитељства. Пут су изградили без помоћи Краљевине срба, хрвата и словенаца, из сопствених средстава (руско злато које су донели у повлачењу а које је и даље сакривено на обронцима Бесне Кобиле) и надам се да ће за СТОГОДИШЊИЦУ ИЗГРАДЊЕ РУСКОГ ПУТА НАЈЗАД ТАЈ - РУСКИ ПУТ БИТИ МОДЕРНИЗОВАН.

Руски казаци и руска интелегенција наставила је изградњу у Краљевини, а фотографија је снимљена негде у Крагујевцу на изградњи неког објекта ( можда је нека фабричка хала) али нису заборавили своју Долњу Љубату.


Коста Цикунов ( Долњо Љубатски зет) главни пројектант трасе и Генерал Фостиков, командант Кубанске козачке дивизије заслужни су што Руски Пут и данас постоји и у изворном облику је, па су мештани села села Долња Љубата, Горња Љубата, Мусуљ, Барје (нема више становника) и Плоче замолили и дали захтев одређеним институцијама у Србији ( Завод за заштиту споменика) да сачувају овај споменик у изворном облику.

Мештани Долње Љубате планирају за стогодишљицу почетка изградње РУСКОГ ПУТА и врше припреме да се поставе спомен плоче овим ВЕЛИКАНИМА : Генералу ФОСТИКОВУ, Генералу Врангелу и Пројектанту Руског пута КОСТИ ЦИКУНОВУ, баш овде код бившег земљорадничког дома, а САДА - Клуб Заједнице, али ће вероватно до тада КЛУБ ЗАЈЕДНИЦЕ да добије струју јер им је струја исечена пре три године ( можда због тога што мисле својом главом или што покушавају да унапреде своју заједницу - општина Босилеград ускратила им је сва средства која им по закону припадају).

Још један РУСКИ СПОМЕНИК у близини Руског Пута на једном Светом месту у атару села Барје.




Руски пут је онакав какав су га направили Врангелови војници. Можда је мало и гори јер се не одржава. Ко је био наручилац и финансиер до сада није откривено али се зна да је био од стратегијског значаја. На овом месту РУСКИ КОЗАЦИ подигли су споменик пострадалим другарима. Оригинална табла је нестала, а сећам се старе и није овако изгледала и писало је на руском. Опет ће РУСИ да се наљуте што пише Субнор Врање.

Зашто се ово место зове ПРЕКОП где се налази Руски Споменик може само да се нагађа. Овај пут који се види а који се протеже чак до Власине може да да одговор, јер је тај пут старији од Руског пута.

Стојан Борисов: "cul sam da se vikal katrandziski put!ba teka su ga vikali stari coveci. Bane teka e vikal para deda i taj put e isl od raskrsije-karaula pa reko plocku planinu i valozi na tam i dnsce se poznaje kolsci put ama e urasnal vide se samo naznake da e tuva bil put verovatn su isli ss sance!inace putat e prodil preko soboristeto na preslop poznato po pantele!"

Бранко Митов: "То је корисна информација. Катран је био веома важан производ. Катраџинска махала у подножју Црноока села Јарешник била је позната по томе да су производили КАТРАН, и није чудо да је једино тамо сачувана цела шума црног бора, која је под заштитом државе. И сада постоји пут који преко Црнока и Бесне Кобиле води до Власине."


Пут лево и десно (Руски пут) обилази око Бесне Кобиле која је и у прадавна времена била позната по рудницима где се је КОПала руда, а пут са Власине на овом месту био је ПРЕ КОПа.

Ова стена код Прекопа делимично може да одговор зашто се ово место зове ПРЕКОП.


Овај КОП у стени на место звано ПРЕКОП сигурно није случајан, чему је служио и зашто је био намењен за сада нико није могао да ми објасни. Можда су га путници користили и као склониште за десетак људи, а у њему није мркли мрак.


На Ђенералштабној карти Србије ПРЕКОП између Криве ГРАМАДЕ и ПРОКЛЕТИЈЕ, али о њима други пут и на другом месту јер је ово прича о РУСКОМ ПУТУ.


То што седе руски инжињеци не значи да ништа не раде. Фотографија је необична. У средини је типична кућа за становање на обронцима Бесне Кобиле. Збуњују зграде лево и десно, јер је кров код њих са мањим нагибом а покрив није слама. четри столице а од тога једна на склапање


Ево како су дечаци са Бесне Кобиле били обучени и зими и лети, на глави обавезна шубара, на ноге свински опинци, балене панталоне, балено палте и бела кл'чишна кошуља, носи и торбе, само се не види, колано се види, а у торбето само лебец и сиренце.

... вероватно је ово и његова сестра и она има свински опинци.


... а ту је можда и њихов татко

... а ово је можда власник ове куће.


Греда и сајла уметнута у отвор и друга сајла испод указује да су руски козаци на овом непознатом месту градили висећи мост.


Руски козаци негде у неку Љубату. Пет коња а седам козака. Парадна униформа руских козака. Од наоружања сабља и кратки бодеж.


Бранко Митов

Преузето са:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1093535943994833&type=3