Његова Светост Патријарх српски Павле и Његова светост Патријарх бугарски Максим у Босилеграду

 Историјски дан за православље у Босилеграду представља Понедељак 16. октобра 1995. године. На тај дан у храму "Рождество Пресвете Богородице" у Босилеграду, служили су Свету литургију за мир, хармонију и разумевање Његова Светост Патријарх српски Павле и Његова светост Патријарх бугарски Максим, духовни поглавари Бугарске и Српске православне цркве.



Његова светост Патријарх бугарски Максим био је у шестдневној посети Његове Светости Патријарха српског Павла. Духовни поглавари решили су да свој сусрет запечате баш у Босилеграду, служењем Свете литургије, што је било од великог значаја за православну заједницу овог краја и међуцрквену сарадњу српског и бугарског народа. Након служења литургије, оба поглавара срела су се са тадашњим председником Општине Босилеград Сотиром Сотировим и одржали су своје говоре.

Његова Светост Патријарх српски Павле

Његова Светост Патријарх српски Павле је одржао је следећи говор:

ЈЕДНА ВЕРА, ЈЕДНА КРВ И ЗАЈЕДНИЧКА ИСТОРИЈА

Свесни да смо једне вере, једне крви и да је наша историја кроз векове, посебно у ропству и годинама ослобођења од овог ропства, била иста и заједничка у невољама и недаћама. Знајући, међутим, да стојимо пред лицем Божијим, пред његовим свевидећим оком и пред његовим судом, који нас све чека, ми ћемо, као и до сада, бити и остати народ Божији, без обзира на све тешкоће који чекају нашу цркву и наш народ.

Увек имајте на уму да нас пре рођења нико није питао у ком народу ћемо се родити, у којој раси и од којих родитеља, и да за то немамо заслуге и, наравно, никакву кривицу. Међутим, оно што Бог очекује од нас и људи добре воље јесте да ли ћемо заиста, у садашњим околностима у којима се налазимо, остати људи и понашати се као људи или ћемо бити другачији. То је вера која је нас и нашу браћу Бугаре одржала у вери православној, у вери која није само на речима, него у животу и делу.

Благодарећи Господу на пруженој прилици током протеклих шест дана да одемо, разговарамо, помолимо се Богу, сада се опраштамо са надом да ћемо се у добру увек чути и увек видети. Нека ово буде благослов и Светом Јовану Рилском, и Светом Сави, и свим светитељима рода нашег и бугарског рода.

Ваша Светости, када се сада опраштам од Вас, желим Вама и Бугарској Цркви све најбоље и молим Вас да поздравите цео бугарски народ и захвалите му за све оно што је свето и племенито, што је до данас улепшавало овај народ као па и све што је добро у том народу.

Његова Светост Патријарх бугарски Максим

Његова Светост Патријарх бугарски Максим је одржао је следећи говор:

ЖИВИТЕ У МИРУ, ЉУБАВИ И СЛОЗИ

Духовна трпеза из храма повезује се пре свега са вером, са благодаћу Божијом, која се поучава од светих тајни, али и материјална трпеза ствара блискост међу људима. Са великим задовољством благословио сам верујући народ у цркви за учешће у нашој свакодневној молитви, као и оне који због свог мноштва нису могли да уђу у цркву. Деца су нам стварала посебну радост својим ентузијазмом, својом љубављу коју су нам исказивали. Желим и овде да вам честитам, пожелим здравље, успех у развоју града у миру, љубави, сагласности за заједнички живот. Вера је једна, али не треба заборавити народне традиције својих предака, које ће вас учврстити, и у односима између вас и свих са којима живите. Желим вам здравље, мир, љубав, свако благостање у добрим делима и много година живота. Да у том духу васпитавате и вашу љупку децу, која су нам донела велику радост својим учешћем, својим односом према нама и љубављу коју су нам показали. Уздравље.

Извори:

"Братство - Вестник на българската народност в СР Югославия", год. XXXV, бр. 1590, 1 ноември 1995 г. стр. 1 и 2